Присъдиха Нобеловата награда за мир на колумбийския президент

Нобеловата награда за мир тази година е за колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за неговите „решителни усилия за прекратяване на над 50-годишния граждански конфликт в страната, отнел живота на над 220 000 души и прогонил други 6 милиона от домовете им“, е решението на Нобеловия комитет.

 

От комитета поясняват, че наградата е и знак на почит към колумбийските граждани, които въпреки насилието не са се отказали от надеждите за мир, както и към всички участници, допринесли за мирния процес. „Не на последно място наградата е на близките на безбройните жертви на конфликта“, гласи още официалното изявление.

Решението на Нобеловия комитет е донякъде изненадващо, тъй като в неделя гражданите на Колумбия отхвърлиха на референдум постигнатото по-рано между властите и бунтовниците от ФАРК мирно споразумение заради опасения, че то дава амнистия на хора, извършили десетки престъпления, включително убийства.

На 25 юни Сантос и представители на ФАРК сключиха историческо мирно споразумение след 4 години преговори. То бе подписано месец по-късно, но за да влезе в сила трябваше да бъде одобрено на референдум от гражданите на Колумбия. Изненадващо обаче те отхвърлиха споразумението с 50.2 % от гласовете срещу сделката. В реални измерения разликата между двата лагера бе под 63 000 гласа, информира financebg.com .

В обръщение към нацията Сантос обяви, че приема резултата, но ще продължи да работи за постигане на мир. Той обясни, че договореното прекратяване на огъня остава в сила и че е наредил на преговарящите да отпътуват за Куба, където да обсъдят следващите стъпки с представителите на ФАРК.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *