Присъединяването към ЕС ще доведе нови конкуренти в банковата сфера

Присъединяването на България към Европейския съюз ще доведе нови конкуренти от средите на европейските банки, които към момента не присъстват в региона на Югоизточна Европа и България, каза изпълнителният директор на Хеброс Банк Людмил Гачев на четвъртото международно изложение „Банки, инвестиции, пари” в Пловдив.

„Бурно развитие може да се очаква в сферата на съпътстващи за банкирането финансови пазари като лизинг, кредитни карти, управление на активите и инвестиционните фондове,“ допълни Гачев. Според него, следвайки тенденциите на пазара, след отминаването на фазата на взривообразен растеж, банките постепенно ще променят фокуса си от увеличаване на обемите към подобряване на ефективността.

С присъединяването на България към Европейския съюз лихвите ще се доближават до нивата, характерни за останалите страни-членки. Съществува потенциал за бъдещ растеж на рентабилността на банките. Основният й източник обаче ще се измества от лихвения доход към нелихвените приходи и оптимизацията на разходите.

Могат да се очакват по-нататъшни консолидации във финансовия сектор в Югоизточна Европа и България поради малките по размер пазари и големия брой банки, част от които нямат специализация в определена пазарна ниша. Югоизточна Европа има повече банки от новите страни членки на ЕС – общо 224 банки, въпреки че регионът е с 40% по-малобройно население. Около две трети от банките имат по-малко от 2% дял на местния пазар.

Около 60% от банките имат сума на активите, по-малка от 100 милиона евро през 2004 г. Тези фактори подкрепят тезата за възможна консолидация в региона. „В средносрочен план може да се очаква концентрацията на пазарите във финансовия сектор на Югоизточна Европа да достигне нивото, преобладаващо в сходни по размер държави от Западна Европа”, каза още Людмил Гачев.

Проникването на финансови посредници в икономиките и обществата в региона е все още слабо – живеещите по селата, както и малките бизнеси понякога дори не притежават банкова сметка и рядко са застраховани. Това разкрива по-широк потенциал за органичен растеж в страните от Югоизточна Европа, отколкото в Централна Европа.

В последните години се наблюдава стабилно увеличаване на нивото на финансово посредничество в България. Голям потенциал за растеж има в сферите на интернет и телефонното банкиране, както и в използването на банкови карти. Потенциал за растеж остава и в областта на използването на заеми.

Забавянето в ръста на кредитирането вече е факт в региона. То допълнително се определя от мерките, предприети от централните банки. „Макар и на по-ниски от настоящите нива, в средносрочен план растежът в банковия сектор ще бъде двуцифрен заради бързите темпове на икономическо развитие”, каза Гачев.

Въпреки забавянето на темповете за растеж Югоизточна Европа ще остане най-бързо развиващият се банков пазар в Европа с очаквани годишни нива на растеж от 19% за кредитите и 17% за депозитите, показват прогнозите на Банк Аустрия Кредитанщалт (BA-CA), собственик на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *