Приходите от плащане на авторски права нараснали над три пъти през 2008-а

Повече от три пъти са се увеличили приходите от плащане на авторски права у нас за миналата година, в сравнение с 2007 година. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Той уточни, че за трета поредна година България не е включена в черния списък за наблюдение от правителството на САЩ, по отношение на спазването на интелектуалната собственост. През миналата година най-много са били установените нарушения при дрехите, козметичните продукти и мобилните телефони, сочи доклад на министерството на икономиката.

България също е била заплашена да бъде включена в черния списък на страните, които нарушават авторските права, призна заместник-министър Куюмджиев. През февруари доклад на американска неправителствена организация очертава основните групи проблеми у нас. „Липса на комуникация между нашето правителство и асоциациите, защитаващи интелектуалната собственост в България, наличието на интернет пиратство, пиратство в бизнес софтуера“, изброи групите проблеми Куюмджиев.

Само за няколко месеца обаче Съвета за защита на интелектуалната собственост, под председателството на министъра на културата Стефан Данаилов, успява да преодолее слабостите. Други осем страни членки на ЕС, сред които Италия, Испания и Гърция продължават да част от негативния списък. „Това означава, че България не е такъв пират като някои други страни“, коментира експертът от МИЕ Григорий Динев.

Какъв е процентът на използвания нелегален софтуер у нас все още остава загадка. Според индустрията близо 70 на сто от софтуера в България е нелицензиран, по данни на правителството, процентът е под 50 на сто, каза Явор Куюмджиев.

Страната ни може да се похвали и с над 50 осъдителни присъди за нарушаване на авторски права през миналата година, съобщи още зам.-министър Куюмджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *