При заменки няма да се строи в гори

Който си има гора край морето и по планинските курорти и тя не е вкарана в регулация, ще остане само с гора.
Днес Министерски съвет наложи мораториум за промяна на предназначението на вече заменените държавни гори, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на кабинета днес, предаде БТА. Ще се направи и проверка на ситуацията по статута на заменените досега гори и къде има застрояване на тези терени. Със заповед на председателя на Държавната агенция по горите е преустановено даването под наем на ловни участъци, допълни министърът.
С помощта на учени от БАН и на Министерството на обраната ще бъдат купени и обработени сателитни снимки на земеделската земя, за която трябваше да се направят ортофотоснимки. Вместо 18 млн. лв. тази дейност ще струва около 4 млн. лв., посочи Найденов.
Предни дни новият шеф на агенцията по горите Георги Костов разпореди проверка на всички заменки от 2003 до 2009 г. По данни на агенцията за 6 години са заменени 33 000 дка за 154 млн. лв. , като основната част е до морето. Срещу тях държавата е получила над 95 000 дка от частници и общини за 156,2 млн. лв., припомня в. „24 часа“. Според доклад на Световната банка обаче държавата е загубила поне 500 млн. евро от заменките, аентусиасти твърдят, че сумата може да е и десетократно по-висока. Какво обаче има сега върху заменените терени и дали мораториумът предстои да стане ясно след разпореждане на Георги Костов до регионалните структури да правят втора проверка в началото на седмицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *