При криза е нормално банките да работят на загуба

Тази година печалбите на банките спадат с 50-60%, заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на първия Инфо ден, организиран от Томсън Ройтерс. Ще има още две трудни години. Той подчерта, че за три месеца вече 5000 души са били съкратени във финансовия сектор, а номиналната заплата е спаднала с 5%.
При кризисни условия е нормално банките да работят на нулата или дори на загуба, смята обаче финансистът Красимир Катев. Той направи прогнозата, че в края на годината ще видим още 3 до 5% лоши кредити, тъй като ще се изчерпи ефектът от дадената от БНБ възможност за разсрочване на проблемни дългове. Новите лоши кредити ще изядат печалбата на банките, прогнозира бившият заместник финансов министър.
Павлов на свой ред смята, че поради екстремните условия не е необходимо държавата да се стреми към балансиран бюджет.
Катев препоръча намеса на държавата за смекчаване на проблема със средносрочната и дългосрочната ликвидност във финансовия сектор. Според него има 1 млрд. лв. необезпечени ДЦК, които могат да се включат в репо сделки (подобна операция, натоварваща МФ с функции по провеждане на парична политика, бе извършвана при кабинета на НДСВ). Той освен това препоръча секюритизация на портфейл от подбрани ипотеки, които МФ да изкупи, увеличаване на лимитите за инвестиции на пенсионните фондове, влагане на средствата от Сребърния фонд (1.6 млрд. лв.) в ДЦК и разпределянето им на квотен принцип на пенсионните фондове. Валутният борд е ограничаващ фактор в период на рецесия, заяви бившият заместник министър.
Влагането на средствата от Сребърния фонд, който сега се управлява заедно с валутния резерв, в нашите банки бе и предложението на председателя на КРИБ Иво Прокопиев. Никой не пречи на фиска да води парична политика, каза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *