При негативен сценарий наливат още 400 млн. лв. в Банката за развитие

Около 4% в глобален аспект е прогнозираното забавяне на икономическия растеж. В България няма предпоставки да се говори за финансова криза в тези разбирания, които в момента се наблюдават в САЩ и Европа, тъй като обстановката у нас е доста по-различна. Това заяви заместник–министърът на финансите Любомир Дацов по време наДесетият икономическифорум на страните от Югоизточна Европа, както съобщава Darikfinance.bg.

Според Дацов наличието на валутен борд в голяма степен помага на България да устои на кризата. Именно той в момента ни спасява, за да не се случат нещата, които се наблюдават в Унгария, Украйна и може би в Румъния. Много хора се опитват да извадят от кризата положителен финансов резултат и това е в основата на проблемите, които тези страни изпитват, каза още заместник-министъра.

Буферите, с които властите у нас са се подготвили да противостоят на кризата, са на първо място финансовите продукти, даващи възможност на правителството за интервенция. Вторият пакет мерки е осигуряването на ликвидност за банките и за малките и средни предприятие. Друг елемент е подсигуряване на пазара на труда и усъвършенстване на социалните мрежи.

Българското правителство обаче няма намерение да свръхстимулира потреблението, изтъкна още Дацов.

Според него ще има нужда от преструктуриране на разходите, а предвиденото нарастване на инвестициите за догодина е с близо 900 млн. лв. Допълнително, при негативен сценарий, правителството е заложило възможност за намаляване на фискалната цел от 3%.

Заместник-министърът се съгласи, че малките и средните фирми изпитват затруднения във финансирането от банките, затова бе увеличен със 100 млн. лв. капитала на Насърчителна банка. Нейната основна грижа е да осигурява съфинансиране съвместно с останалия банков сектор. При необходимост правителството има готовност да увеличи капитала на тази банка с нови 400 млн. лв.

В същото време ще се разчита на фонд ФЛАГ, който е инструмент, изготвен да финансира общините с капитал от 30 млн. лв. През следващата година има възможност за увеличаване накапитала му с още 50 млн. лв.

В качеството му на модератор на дискусията, Илиян Василев от Делойт България подчерта, че интервенцията на правителствата е много деликатна мярка, която би могла съществено да изкриви пазара и дори да го деформира.

Тази практика може бързо да се разпространи и да постави страните в региона без избор, тъй като те трябва да следват тази тенденция. Правителствата трябва да регулират излишъците на пазара, но сами по себе си не са играчи на пазара, каза още Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *