При петрола стана горещо

Dow Jones Industrial Average спадна с 0.03% до 15 543 пункта.
S&P 500 Index напредна с 0.16% до 1 692 пункта.
NASDAQ Composite Index потъна с 0.66% до 3 587 пункта.

На седмична база индустриалният бенчмарк добавя 0.5%, широкият индекс подобрява нивото си с 0.7%, а високотехнологичният спада с 0.4%.

Интересна сесия имаше при петрола тази нощ. За пръв път от 2010 година насам фючърсите за лек американски петрол се търгуваха малко по-скъпо от тези на петрола сорт брент, което бе резултат на по-активни покупки. Така в петък търговията спря на 108.05 долара за барел, което прави 2% скок в цената за последната седмица. Брентът завърши на 108.07 долара за барел.

Анализаторите обясняват позитивните сантименти при петрола с продължаващите размирици в Близкия изток, които застрашават непрекъснатостта на доставките. От друга страна намерението на централната банка на Китай да не ограничава търговските банки в кредитирането може да доведе до нова вълна на строително предприемачество, което да усили жаждата за петрол. Добрите данни от сектора на заетостта в САЩ също са фактор, който дава основание да се предположи, че търсенето на петрол ще започне да се покачва.

Във валутната търговия еврото поскъпна към долара до 1.3143. По-големите новини обаче са при йената, която е повлияна от провеждащите се избори в Япония. Прогнозите са, че Либералната демократическа партия, излъчила премиера Шинзо Абе, ще постигне убедителна победа.

Японската йена отслабна към долара до 100.65 йени за долар и към еврото до 132.26 йени за единица от обединената валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *