При фалит на застраховател се гарантират до 196 600 лв

Плащания по застраховки до 196 000 лева при фалит на животозастраховател ще се правят от Гаранционния фонд. Предлага се изравняване на гарантираните застрахователни вземания при несъстоятелност на животозастраховател с размера на гарантираните влогове при несъстоятелност на банка.

Това предвижда проект за нов Кодекс на застраховането, който прие кабинетът в сряда.

Допуска се сключването на безсрочен застрахователен договор, на многогодишен застрахователен договор, както и на договор за застрахователен период, по-кратък от една година.

Предвижда се и възможност за автоматично подновяване на застрахователния договор само за един застрахователен период след изтичане на договорения срок.

Предлага се срещу единна премия задължителната „Гражданска отговорност“ да осигурява покритието както за България, държавите-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата „Зелена карта“. Допуска се тази застраховка за автомобилистите да бъде сключвана за срок от 3 г. Тя вече ще покрива щети на увредени лица, дори когато заради прилошаване на водача настъпи произшествие. Мотивите са, че той е причинител на деянието, но пък не носи вина за увредата на други лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *