Провалена държава ли е Америка?

Преди няколко дни безпилотният Voyager 2 на НАСА, който напусна Слънчевата система, „написа“ в Twitter: „Сбогом, хора, и късмет!“ Заради блокирането на американската администрация Twitter акаунтът на американската космическа агенция спря да излъчва. Колко метафорично изглежда сега това послание!

Повечето служители на НАСА излязоха в принудителен отпуск, след като републиканците и демократите не се споразумяха за бюджета. Светът също гледа невярващо на тази ситуация и се пита дали Америка не е всъщност провалена държава, пише CNN.

Въпросът се повдигна заради очевидният провал на Конгреса да свърши работата си. А по този повод в онлайн списанието Slate се появи следния пост: „Враждуващите кланове във Вашингтон не могат да се споразумеят за мярка, която да позволи на американските щати да изпълняват основните си функции. Настоящата криза повдига въпроса сред международната общност дали те са способни да управляват една многолика нация от 300 млн. души.“

Естествено, ако ставаше въпрос за някоя бедна държавица от Третия свят, щеше да е много по-лесно тя да бъде наредена сред „провалените държави“. Най-голямата икономика в света, чиято валута е основополагаща за световната търговия, трудно може с лека ръка да бъде обявена за „бананова република“.

Една малка клика републиканци от Камарата на представителите обаче напълно оправдава израза, след като блокира законопроекта за финансирането на администрацията и заплашва да принуди САЩ да спрат да обслужват дълговете си, защото те не са съгласни с друг законопроект, прокаран от демократите. Отделно са загубите заради пропуснатите приходи и забавянето на различни важни проекти. И няма съмнение, че колкото и да е трудно САЩ да бъдат обявени за „провалена държава“, определението е на върха на езиците на много хора.

„Мисля, че останалата част от света изобщо не може да повярва, защото това, което се случва, е невероятно“, коментира британският продуцент и издател Андрю Нийл пред Кристиан Аманпур. „Виждали сме нефункциониращки правителства в Гърция, в Италия, в много „бананови републики“, но повечето от тях поне са изпълнявали основната си функция – да определят бюджета“, допълва Нийл.

Сегашната ситуация в САЩ може да доведе до фалит, тъй като Вашингтон достига на 17 октомври тавана на дълга и разполага със средства за още няколко дни, за да го обслужва. „Американските правителствени облигации са най-важните в света – те са еталон за останалите дългови книжа. Ако от всички страни накрая се окаже, че точно Америка не може да си обслужва дълга, ние ще изпаднем във финансова криза, която ще е много по-сериозна от тази след краха на Lehman Brothers“, коментира още Нийл.

Тази възможност изглежда ужасяваща, още повече, че някои републиканци изглежда имат желание да продължат извратено да си играят с нея без да си дават сметка за приближаващата катастрофа. И всикчо това заради законопроекта на Обама за достъпно здравеопазване и настояването им за редукция на здравните разходи.

Според Раян Лиза – сътрудник на CNN и кореспондент от Вашингтон за The New Yorker, консерваторите виждат в заплахата от фалит възможност да разпалят реален дебат за публичните разходи. „Ако внимателно четете консервативната преса, ще забележите аргумента, че всъщност неизпълнението на дълга не би било чак толкова лош вариант, колкото се смята“, коментира Лиза.

„Проблемът не е толкова в разходите за здравеопазване – той е много по-фундаментален“, допълва Андрю Нийл. „Американците се гордеят с тяхната Конституция и я смятат за основополагаща за една от най-великите политически структури, създавани някога. Само че там е установена толкова сложна система от баланси и проверки, която ако не работи, води до вкочаняване на всичко живо. Това е немислимо в една парламентарна демокрация като Германия например“, казва той.

Нийл е бил кореспондент в Белия дом през 80-те години по времето на президента Роналд Рейгън. „Тогава нищо такова не можеше да се случи, защото те имаха елементарно уважение един към друг и знаеха, че трябва да се правят компромиси“, казва още той. По думите му в момента групата радикални републиканци изглежда не виждат интерес да направят същото.

Според Лиза пък същата тази група е успяла дори да принуди лидера им Джон Бейнър да поеме по същия курс. Така Бейнър и Обама попаднаха в омагьосания кръг на обвиненията кой е провалил преговорите между републиканци и демократи.

Анализаторите се обединяват около мнението, че ситуацията в САЩ в момента е резултат от систематичен проблем на нефункциониращата демокрация. „Америка е много добра да изнася лекции на останалите как се управлява. Сега обаче светът ще трябва да научи Америка какво всъщност означава управлението“, заключава Андрю Нийл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *