Провалът на Словения при изслушването за ЕК сменя ресора на българския еврокомисар

Заради провала на словенската номинация за еврокомисар Кристалина Георгиев може да се озове снов ресор. Има вероятност българката да не отговаря за бюджета, а да получи Енергийния съюз.

За него трябваше да отговаря Аленка Братушек, която не беше одобрена от Европарламента заради граничещото ѝ с бедствие представяне пред депутатите.

След провала ѝ словенският премиер Миро Церар номинира Виолета Бълк. Бъдещият комисар в момента е министър на регионалното развитие и вицепремиер.

Поради малкия ѝ опит и това, че е скоро назначена на министерския пост, председателят на ЕК Жан-Клод Юнке Р ФОКУС трябва да ѝ даде друг ресор, а не този, предназначен за Братушек. Провалилият се кандидат трябваше да отговаря именно за енергийния съюз, уточнява European Voice. Вероятно Бълк няма да стане и заместник на Юнкер.

Една от опциите за промяна в ресорите е именно Георгиева, която може да смени портфолиото си, но със сигурност ще запази зам.-председателския си пост в Еврокомисията. Ако Юнкер избере този вариант, той ще трябва да търси още един свой заместник, коментира медията.

Едната вероятност е Бълк да получи транспортната политика, а словакът Марош Шевчович да поеме Енергийния съюз. Подобна идея обаче не се приема добре от транспортната комисия на ЕП, пише iNews.

Другата опция пред шефа на ЕК е настоящият енергиен комисар Гюнтер Йотингер да вземе ресора на Братушек. За него Юнкер беше определил дигиталните технологии в следващия състав на Комисията. Ако даде обаче на германеца пост на зам.-председател, това ще наруши баланса, който Юнкер пробва да постигне с първоначалния състав на новата ЕК, коментира медията.

Промяната ще наложи ново изслушване на комисарите, чиито ресори са променени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *