Проведе се семинар за новите моменти в режима за отпускане на държавни помощи

В края на миналата седмица се проведе семинар на Министерство на финансите на тема „Прилагане на новия режим за отпускане на държавни помощи след пълноправното членство на Република България в ЕС“. В него взеха участие г-н Пламен Василев, началник на отдел „Държавни помощи“, експерти на Министерство на финансите, представители на централната и областните администрации, както и на частния сектор.

По време на семинара бяха разяснени политиката по държавните помощи, отделните стъпки и процедури при отпускането им, действието на системата за уведомяване SANI, и изискванията за прозрачност. Г-н Василев представи на присъстващите основните преимущества на политиката по държавните помощи като инструмент за привличане на чуждестранни инвестиции, за разкриване на нови работни места, за стимулиране развитието на малките и средните предприятия, както и на научно-изследователската дейност. Той наблегна на ролята на Министерство на финансите при провеждането на тази политика – да консултира държавните органи в дейността им по осъществяване на най-ефективно и законосъобразно използване на отделения за държавни помощи ресурс, като обществените средства се насочват към приоритетни области. С това се цели българската икономика да се развива с по-бързи темпове и да се изравни с нивата на останалите страни-членки на Европейския съюз.

Един от акцентите на семинара бяха новите моменти в режима на отпускане на държавни помощи след присъединяването на България към Европейската общност. След 1 януари 2007 г. Министерство на финансите е националният координиращ орган, който отговаря за цялостното прилагане на законодателството в областта на държавните помощи. Също така финансовото министерство осъществява контактите с Европейската комисия, която след пълноправното членство на България в ЕС е органът, разрешаващ предоставянето на държавни помощи. В рамките на форума беше разяснена българската правна рамка в тази област. На базата на европейското законодателство в последните няколко години България разви своя нормативна база, но като държава-членка след 1 януари 2007г. ние имаме задължението да прилагаме някои европейски разпоредби директно. Приетите нормативни актове у нас са Закон за държавните помощи, Правилник за неговото прилагане, Наредба на министъра на финансите за реда за осигуряване прозрачност на финансовите взаимоотношения и Регионална карта на държавните помощи. Регионалната карта е съвместен документ на Република България и Европейската комисия, който дава на страната ни правото да прилага в шестте региона на планиране максималния допустим интензитет на държавни помощи в ЕС.

Презентациите на експертите от отдел „Държавни помощи“ можете да намерите в категория „Документи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *