Проверяваме налозите през телефона

Софиянци ще могат да проверяват данъците и през GSM.

„В момента разработваме специално приложение за мобилните телефони, което да улесни хората“, обясни зам.- кметът по финансите Дончо Барбалов.

Новата програма се очаква да стане факт до месец.Освен налозите тя ще ни дава информация и за всички такси, които дължим на общината. Софтуерът ще изпраща и съобщения, които да ни подсещат, че наближава крайната дата за вноската.

„В забързаното ежедневие хората често забравят срокове, затова е добре да ги подсещаме предварително“, обясни Барбалов. Ако закъснеем с плащането, програмата ще изчисли и лихвата която дължим на общината.

От тази година столичани ще могат да плащат данъците си във всеки отдел на Столичната община, дори и ако возилото или жилището са регистрирани в друг. Парите могат да се преведат през интернет страницата на общината с дебитна или кредитна карта или както повечето са свикнали – кеш на каса в данъчната служба или на гишетата на частните фирми, на които се плащат сметките за ток, вода, парно, интернет и тв.

„Искаме да дадем колкото може по-голяма гъвкавост всеки да може според своите предпочитания да си плаща задълженията”, обясни Барбалов.

Благодарение на обединената база данни на всичките 23 данъчни службище се сложи край на шмекеруването на някои граждани, които в един район си вадят бележка, че нямат задължения, а дължат пари на друг.

„Това вече няма да е възможно, защото на практика една справка излиза за целия град”, категоричен е зам.-кметът. Системата ще позволи базата данни на общината да се свърже и с други институции.

Данъчната кампания в столицата започна вчера. Кметството ще изпрати над 940 000 уведомителни писма на столичани.Тези, които платят всички суми за налозите на домовете и колите си до 30 април, ще получат 5% отстъпка.Останалите могат да плащат тези данъци на две вноски. Такса смет ще може да се внася на 4 пъти, но без отстъпки.

За поредна година Столичната община не промени размерите на налозите. И тази година данъкът за сгради ще бъде 1,879 промила от данъчната оценка, а такса смет – 1,6 промила. През тази година от общината очакват 528,6 млн. лева да влязат в хазната от данъци и такси.

„Направили сме анализ на тенденцията от последните години. Особено след въвеждането на връзката с пунктовете за технически прегледи се забелязва един добър ръст на приходите от данъка за моторни превозни средства. Значително по-добри приходи имаме и от данъка за възмездно добиване на имущество“, допълниха от общината. Барбалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *