Проверяват за картел при горивата

Искането е на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков заради сигнал от браншови организации в автомобилния транспорт. Те са изразили съмнения за формирането на крайните цени на горивата за потребителите, съобщиха от пресцентъра на МТИТС, цитирани от“Фокус“.
Миналата седмица превозвачите настояха контролните органи в държавата да се намесят за изясняване на причините, довели до рекордните цени на дизеловото гориво у нас, достигнали 2,52 лв./литър. Това е над 10% поскъпване за последните два месеца, сочат данните на превозвачите.
Според Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) не е приемливо обяснението, дадено в медиите от производители и дистрибутори на горива, че нарастването на цените се дължи на събитията в Северна Африка и по-точно в Либия, тъй като Либия осигурява за Европейския съюз между 2 и 3% от доставките на петрол. Няма обяснение и фактът, че през 9-тата седмица на 2011 г. цените на литър дизелово гориво в България са по-високи от Словения (2,41 лв./л), Люксембург – (2,21 лв./л), Испания (2,42 лв./л), Австрия (2,50 лв./л) и др., както и това, че на бензиностанциите не различните вериги цената е една и съща, категорични са превозвачите.
Браншовиците поставиха и въпроса защо, когато цената на петрола стигна $150 за барел, в България на бензиностанциите един литър дизелово гориво се е предлагало за 2.40 лв./л, а когато цената на барел е паднала до $75 през пролетта на 2010 г. се е запазила почти същата – 2,38 лв./л, а сега при цена около $100 за барел един литър дизелово гориво се продава на рекордната за всички времена цена от 2,52 лв./л.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *