Проверяват за финансови нарушения Националната онкоболница

В момента тече проверка от полицията за финансови нарушения в Националната онкологична болница, съобщи за Дарик адвокат Асен Георгиев от Центъра за защита правата в здравеопазването. Центърът е подал сигнал в прокуратурата преди месец за принуждаване на пациентите да заплащат дейности, който се поемат от здравната каса.

„Според сигнала подаден в прокуратурата е нарушен закона за обществените поръчки по договорите с фирми“, обясни адвокат Георгиев. По думите му става въпрос за промяна на проекта за преустройство на сградата. „В момента делото е в инспектор за предварителна проверка”, каза той.

По случай Световния ден за борба с рака директора на онкологичната болница доц. Петранка Троянова съобщи, че в момента се строи център за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания в лечебното заведение на стойност 200 000 евро. През първата година процедурите ще бъдат безплатни, а след това на ден онкоболните ще заплащат около 80 лева за рехабилитация. „Ще има специална тренировка за емоционално-психичния статус на пациента – музикотерапия, аромотерапия, цветотерапията и рефлексотерапията”, обясни физиотерапевтът д-р Мая Желева.

Същевременно 96 пациента на болницата предадоха писмо на здравния министър д-р Евгений Желев, в което настояват да се подобрят условията за лечение. В писмото се казва, че на 60 болни се пада по една баня и тоалетна. На въпрос дали ще се предприемат мерки за реновиране на санитарните помещение, доц. Троянова отговори, че в момента няма пари за тази цел, но има проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *