Проверяват 1028 проекта по САПАРД

Ще бъдат проверени 1028 проекта по САПАРД, като резултатите ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Това съобщи новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Атанас Кънчев на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори. Вчера експерти от ГДБОП влязоха във фонда, за да изземат документи по пет проекта по програма САПАРД. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов увери народните представители, че ръководеното от него ведомство подготвя екшън планът, който Брюксел иска да предприемем, за да деблокира спрените пари по САПАРД. Планът за действие, който трябва да изпълним, за да си получим парите по САПАРД, ще бъде представен на 10 юли в първоначален вариант, съобщи министър Цветанов. „Ще бъде създаден вътрешен одиторски комитет – нещо, което е отказано за всички одитни мисии като изискване досега. Второто нещо – ще бъде направен списък за контрол и регулиране на цените на всички материали, които се продават. ДАНС, прокуратура, какви ще бъдат техните задължения, вероятно ще се наложат някои нормативни промени”, подсказа земеделският министър.

Цветанов отказа да коментира дали проектите, които ще се проверяват, са по проблемните мерки на САПАРД. „Проектите се проверяват от експертите на САПАРД, ще поканим и всички други институции, които имат отношение”, каза Цветанов.

Има възможност земеделците да получат парите от националните доплащания чрез банково финансиране, съобщи още Валери Цветанов. Той бе категоричен, че не знае каква е стойността на петте проекта, заради които спецполицаи влязоха в земеделския фонд. „Не разполагам с такава информация, чакам службите да ми кажат за какво става дума. Щом ми кажат, веднага ще ви кажа”, каза Цветанов.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *