Проверяват 160 фирми от Бургаско за неверни данни за внос

160 фирми от Бургаска област ще бъдат проверени от Националната агенция за приходите поради несъответствия между декларираните от тях през първото полугодие вносни стоки-вътрешнообщностни придобивания от Европейския съюз и информацията, получена от данъчните администрации на страните от евросъюза.

Досега са засечени 33 фирми, в чиито документи са посочени невалидни идентификационни номера на търговски контрагенти от ЕС. Установени са и други 10 случая с недекларирани придобивания с разминаване в стойностите.

Най-често срещаните грешки при отчитането на вътрешнообщностните придобивания и свързаното с това издаване на протокол за „самоначисляване“ на ДДС са: посочване като контрагенти на български идентификационни номера за целите на ДДС, вместо такива на фирми от ЕС или посочване само размера на ДДС, без да се вписва данъчната основа, върху която е начислен данъкът.

Идентифицирани са и фирми, които не са издали протоколи за осъществените вътрешнообщностни придобивания или протоколите са издадени със закъснение.

Друг често срещан пропуск във VIES декларациите и протоколите за „самоначисляване“ на ДДС е вписването на некоректни ДДС номера на контрагентите.

За първите 6 месеца на годината в НАП-Бургас са подадени 650 VIES декларации. Всеки месец около 130 фирми от региона подават такива декларации като тенденцията е броят им да расте.

От влизането на страната ни в ЕС се използва електронна система VIES, която позволява на данъчните администрации от съюза да обменят информация помежду си за всички транзакции между контрагенти в различните държави.

От друга страна, всички български търговци, регистрирани по ДДС са длъжни да подават всеки месец в Националната агенция по приходите /НАП/ информация за сделките си с фирми, също регистрирани по ДДС на територията на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *