Прогноза на Сергей Лавров: Световно изоставяне на американския долар

Руският министър на външните работи, Сергей Лавров, заяви, че светът предстои да преживее световна смяна на валутата, която ще промени международната финансова сцена. Лавров твърди, че преминаването към национални и дигитални валути е неизбежно и поради това ще обгърне еврото и йената, като събитията в Китай и Русия систематично продължават да го доказват.

Доказателство за това е фактът, че китайският юан вече е изпреварил щатския долар като най-често използваната валута за трансгранични транзакции в Китай. Също така, по информация на Bloomberg, юанът е по-търгуван от долара в Русия. Този ръст на трансграничните транзакции с юана се дължи на процъфтяващата търговия с Русия и все по-силните отношения с Близкия изток.

Лавров посочи, че дедоларизацията в САЩ вече е започнала, което предизвика сериозна загриженост сред американските политически анализатори и икономисти. Но той смята, че приемането на национални и дигитални валути за разплащания е неизбежно и не може да бъде спряно. Бъдещето на международната парична система, включително на основни институции като МВФ и Световната банка, остава несигурно. Въпреки че последиците от това значително отдалечаване от долара са несигурни, Лавров е убеден, че то ще се случи, независимо от всички превантивни мерки, предприети от САЩ.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *