Прогнозират спад на цените на петрола и металите през 2008 г.

Цените на енергоносителите и металите могат да се понижат с 20% през 2008 г., защото забавянето на икономическия растеж в САЩ ще намали търсенето на петрол и промишлени метали, смятат експерти от швейцарската компания Tiberius Asset Management AG. Компанията управлява суровинни активи на стойност 1,4 милиарда долара.

„Трудни времена очакват американската икономика. Ние видяхме промеждутъчния пик на тези суровини, които са силно обвързани с икономически цикъл“, заяви един от основателите на Tiberius Asset Management AG Кристоф Ейбъл, цитиран от агенция „Блумбърг“ и Интерфакс.

Медта, чиято цена обикновено се покачва, следвайки икономическия подем в света, през тази година ще регистрира най-малък растеж за последните шест години, защото спадът на жилищния пазар в САЩ доведе до намаляване на консумацията на метали и други строителни материали, пише БГНЕС.

Петролът е поевтинял с около 9% от рекордното ниво, което бе регистрирано миналия месец заради опасенията, че ситуацията в американската икономика ще доведе до съкращаване на търсенето от страна на най-големия потребител на горива в света. Ейбъл смята, че спекулативното търсене е повишило цената на петрола с 15-20 долара за барел. Цената на петрола е прекомерна и не отчита търсенето и предлагането, в резултат на което тя ще се понижи през 2008 г., предполага той.

Суровинните индекси могат да не регистрират растеж през следващата година или даже да се понижат, прогнозира представителят на Tiberius Asset Management AG. Цената на суровините през тази година се покачва с по-високи темпове, отколкото акциите и облигациите, което привлича пенсионните и хедж фондовете, а също и други инвеститори, като растящото търсене от страна на Китай, Индия и други страни с развиващи се икономики ограничава доставките на някои видове стоки, включително петрол, пшеница и олово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *