Прогнозират средна цена на петрола догодина при ниво от 64 долара

Петролните анализатори са повишили прогнозната цена на петрола за следващата година в резултат на очакванията си търсенето да продължи да нараства със стабилни темпове.

Средната цена на ценната суровина догодина се прогнозира да възлезе на 64 долара според изследване на Bloomberg сред 29 петролни анализатори.

Това е с около 2 долара повече от прогнозираното равнище на цената на петрола към края на второто тримесечие.

В същото време според очакванията им средната цена на петрола се очаква да възлезе на 65.5 долара за барел през четвъртото тримесечие на фона на 70.60 долара за барел през изминалото вече трето, което бе рекордно висока средна цена на петрола за тримесечието.

Прогнозите на анализаторите обаче не трябва да се приемат като чиста монета на фона на неуспеха им да предвидят ръста в цената на петрола през последните пет години, когато цената се повиши около три пъти.

Цената на петрола се повиши от под 20 долара за барел към края на 2001 г. до рекордните за суровината 78.40 долара за барел на 14 юли.

През декември миналата година според средните очаквания на анализаторите средната цена на петрола трябваше да възлезе на 58 долара за барел през първите месеци на настоящата година.

От началото на годината до момента обаче средната цена на суровината е възлязла на 68.26 долара за барел.

Най-високата прогноза за средна цена на петрола през 2007 г. са направили от Barclays, откъдето очакват средна цена на “черното злато” в размер на 76.70 долара за барел.

Анализаторите обясняват скорошното силно понижение в цената на петрола с действието на краткосрочни фактори, като не очакват то да продължи през следващите месеци.

Понижението стана реалност след намаляването на напрежението в Близкия Изток, както и на това около ядрената политика на Иран, което доведе до намаляването почти до нула на рисковата премия, вложена в цената на петрола в резултат на високото геополитическо напрежение.

Световното потребление на петрол се е повишило с 9% до 83.8 млн. барела на ден за годините между 2000 и 2005, водено от ръста на потреблението в САЩ и развиващите се страни като Китай и Индия.

В същото време предлагането е нараснало с 8.6% за посочения период до 84.5 млн. барела на ден.

Според анализаторите, които прогнозираха понижение на средната цена на петрола през следващата година, основна причина за това ще бъде забавянето на ръста на щатската икономика, което ще повлече и този на останалите световни икономики.

Според анализатори от BNP Paribas средната цена на петрола през следващата година ще възлезе на 59.80 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *