Прогнозират трудни времена за банките

Банките могат да понесат допълнителни загуби в размер на 400 милиарда долара от „лошите“ активи в САЩ, което ще наложи необходимостта от по-нататъшни държавни вливания, прогнозират анализаторите на JPMorgan Chase & Co, цитирани от агенция „Блумбърг“.

На банките ще им се наложи да резервират още около 215 милиарда долара заради възможните загуби по ипотечните кредити в САЩ възлизащи на 2,1 трилиона долара, които не бяха секюритизирани, предполагат експертите. Ръстът на броя на банкрутите по ипотеки с високо равнище на риск, започнал още през 2006 г., предизвика кризата на американския пазар на недвижимост, превръщайки се в основната причина за глобалния икономически спад.

По данни на JPMorgan, отписванията и загубите на световните банки са достигнали 920 милиарда долара, обемът на привлечения от тях капитал – 900 милиарда долара. „Отчитайки размерите на загубите, които предстоят още, ние сме убедени, че банковата система ще се нуждае от допълнителен държавен капитал. Най-здравите финансови институции, вероятно, ще минат и без него и ще се опитат да привлекат средства от частния сектор“, се отбелязва в обзора на анализаторите.

Обемът средства, резервиран от банките в случай на възможни загуби по кредитите за недвижимост, през четвъртото тримесечие на миналата година е достигнал 85 милиарда долара, показва обзорът на JPMorgan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *