Прогнозите за крах не се оправдаха

Крайно песимистичните прогнози за развитието на икономиката не се оправдаха. Очакванията за икономически колапс не се състояха. Вероятно през четвъртото тримесечие ситуацията ще се подобри, като това ще бъде и най-добрия период за цялата година по отношение на растежа. Това казаха за DarikFinance.bg водещи анализатори в България по повод данните за БВП, съобщени днес от Националния статистически институт.

Според НСИ, през второто тримесечие на годината българската икономика се свива на годишна база с 4.8%, след спад за първото тримесечие от 3.5%.

Андрей Пръмов, финансист

Брутният вътрешен продукт се понижава за второто тримесечие, ще има спад и през третото, но с по-малки темпове, а през четвъртото дори ще имаме ръст. По отношение на конкретните стойности, които оповести НСИ, аз още през октомври казах публично, че ще има спад с до 10%. По всичко личи, че това е била неоправдано негативна прогноза. Надявам се икономическият спад да се ограничи в тези процентни съотношения между отделните тримесечия на годината, които виждаме досега. Между другото, аз съм твърдо убеден, че второто тримесечие ще бъде най-лошото за годината. За спадовете по сектори мога да кажа, че спадът на индустриалния сектор без съмнение е голям, но той е функция на глобалния спад в индустриалния сектор. А ръста на услугите е радващ, защото при БВП принадената стойност на услугите е водеща. Съдейки по това, че промишлените поръчки в западния свят и в частност в еврозоната се увеличават или пък забавят спада за второто тримесечие, аналогичен процес ще забележим и в българския индустриален сектор, само че с обичайния лаг от три месеца.

Затова пак повтарям – второто тримесечие на 2009 г. лично според мен е най-слабото за годината. През третото ще има спад към второто дължащ се на ред причини, а може и да не отбележим спад, защото вече имаше текущи данни за подобрени икономически показатели, една от причините и за покачването на борсата през последните седимици. Със сигурност четвъртото ще е най-доброто от гледна точка на растежа спрямо останалите три тримесечия.

Лъчезар Богданов, икономист

Не мисля, че има изненада за по-премерените икономически и финансови анализатори. По-скоро имаше известно стопиране на супер крайните и мрачни прогнози за някакъв икономически колапс, който се случва в момента. Това е може би изненадата. Тези, които са очаквали някакви спадове от 8% или дори 10%, сега може би ще трябва да преосмислят тези крайно песимистични прогнози. Едва ли ще има и съществени разминавания при оповестяването на окончателните данни от НСИ. През последните тримесечия Статистиката успя да предвиди относително точно това, което се случва с икономиката. Разбира се, не трябва да влагаме твърде много значение единствено на данните за БВП и то за конкретно тримесечие. Каквито и да са данните факт е, че българската икономика изпитва ефектите от глобалната криза, факт е, че икономика е започнала един бърз процес на болезнена адаптация към промените в глобалната икономическа картина и това няма как да бъде променено независимо от точния процент, който НСИ отчете.

Иначе бих коментирал две неща. На първо място, спадът в индустрията е по-бавен от спада през първото тримесечие, което означава, че периодът на най-рязък ефект е бил през първото тримесечие. Вероятно тогава ефект е дала и газовата криза, а от друга страна това, което виждаме на този етап показва, че от кризата са засегнати по-съществено конкретни сектори и бизнеси, които са насочени към определен тип инвестиционно или глобално търсене, на определен тип суровини и материали. А като цяло голяма част от българския бизнес е посрещнал началото на кризата в относително добро състояние и с относително добра ефективност, и конкурентност. Затова и при услугите не виждаме някакви драматични промени. Разбира се, ръстът е малък и можем да говорим за стагнация, положението е доста по-трудно отпреди година или две, но засега не можем базирано на тези данни да правим извод, че цялата българска икономика е в някакво тежко положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *