Програмата за безработни в Испания ще се подновява автоматично на 6 месеца

Програмата за професионална преквалификация на безработни PREPARA в Испания ще се подновява автоматично на всеки шест месеца. Промяната касае и българите там, които по последни данни наброяват четвърт милион души.

По тази програма испанското правителство предоставя финансови помощи на хората, които дълго време са без работа, припомня изданието на българите в Испания „Нова дума”.

Автоматичното подновяване на плана ще става, докато нивото на безработица не падне под 20 на сто. Кандидатите трябва да са регистрирани като хора, търсещи работа и да нямат други доходи. При положение, че имат други приходи, месечната сума не бива да надхвърля 75 на сто от минималната работна заплата от 532,51 евро, с изключение на двете допълнителни годишни плащания.
Помощта се отпуска, когато безработните отговарят за двама членове от семейството. За членове на семейството се броят съпруг или съпруга, деца на възраст до 26 г. или по-големи, но с минимум 33% инвалидност, както и осиновени малолетни.

Ако получателят на помощта PREPARA издържа трима или повече членове на семейството си, месечно ще получава 85% от минималната работна заплата.

Целта на програмата е прилагането на активни политики за заетост към гражданите, които са изчерпили обезщетенията си за безработица. Целта на месечното подпомагане е да ги подпомогне в търсенето на работа и да ги стимулира да се включват в курсове за професионална преквалификация.

За продължително безработни се водят хората, които са регистрирани минимум 12 месеца през последната година и половина, или пък имат семейни отговорности и отговарят на останалите изисквания за получаването на субсидията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *