Продават болниците след три месеца

Личните лекари ще получават пари за свършена работа, а не за записани пациенти

Продажбата на болниците започва след май. Това съобщи вчера за „Стандарт“ д-р Тодор Кумчев, депутат от БСП и зам.-шеф на здравната комисия. До два месеца управляващото мнозинство ще внесе закон, който ще разреши приватизацията на лечебните заведения. В него се предлагат и промени в заплащането на личните лекари. Идеята е те да получават пари за свършена работа, а не за записани пациенти, както сега. Ще бъде сложен и лимит от 1500 души за една лекарска практика. Над тази бройка ще се изисква включване на втори доктор.

Парламентът отхвърли вчера предложените от Васил Паница (ДСБ) промени в Закона за лечебните заведения. В него се предвиждаше медицинският персонал да може да купува болници и поликлиники без търг или конкурс, но по пазарни цени. Управляващите заподозряха, че ще се получат нови РМД-та и зад лекарските екипи ще стоят мръсни пари и нечисти интереси. Болниците трябва да се приватизират на всяка цена, защото в сивия сектор в здравеопазването се въртят от 800 млн. до 1 млрд. лв. годишно, заяви от трибуната доц. Борислав Китов, председател на здравна комисия. На практика обаче споровете в пленарна зала бяха за начина, по който да стане продажбата на болниците.

Депутатите разрешиха вчера на студентите зъболекари да лекуват. За целта в стоматологичните факултети ще се разкриват стационари с не повече от 10 легла, в които пациентите ще остават до 48 часа.

Лили Войнова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *