Продават по 20 000 имота на месец

44 хил. евро е средната цена за жилище у нас

Средно по 20 хил. сделки с имоти се сключват всеки месец в България. Това показва изследване на международната брокерска мрежа ЕРА, която скоро стъпи и на нашия пазар. Според проучването до края на октомври са сключени общо 198 хил. сделки, което е 27% повече спрямо същия период на миналата година. Тенденцията на ръст на пазара ще се запази и през следващите години, но цените на имотите ще се стабилизират, смятат от компанията.

Средната цена, на която се продава жилище от около 68 кв. м в страната, е 43 900 евро. За апартамент в София се плаща средно 78 000 евро. Тенденцията е разликата между пазарните стойности на имотите в малките и големите градове все повече да се стопява, отбелязват от ЕРА.

Трите най-скъпи града – София, Варна и Бургас, запазват водещите си позиции от началото на годината. Разместванията са в дъното на класацията. Силистра и Търговище изместват Кърджали и Разград в посока нагоре.

Средният годишен ръст на цените за 2006 година е 13%, като най-голямо е повишението при луксозните имоти в София и Варна – с около 15%. От ЕРА обясняват стабилизирането на цените в най-скъпите градове с увеличаването на новото строителство с около 20% за последната година.

Затова цените на масовите жилища – панели и стари тухлени апартаменти, ще продължават да намаляват и това ще доведе до стагнация на пазара в малките градове.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *