Продавачи чистят застояла стока с промоции

Последният сигнал за подобно подвеждане е получен само преди няколко дни. Привлечен от големите надписи в магазин от голяма търговска верига, че срещу един закупен артикул се получават два, клиент взема 2 кутии бонбони на промоция, от които плаща само едната, а другата получава като бонус. Малко след като напуснал магазина, купувачът установил, че срокът на шоколадовото лакомство изтича след броени часове.
Промоциите са най-удобният начин за търговците да изчистят залежалата стока, а бумът на подобни измами е по празниците пояснява Минкова. Затова тя съветва потребителите преди да се хвърлят към примамливите промоции внимателно да четат срока на годност на продуктите.
Търговци мамят и като удължават срока на годност, залепвайки нови етикети. Изписването на нова дата, след като старата е била изтрита с лакочистител, също е трик за продаване на негодна стока. Затова под етикета не трябва да има друг, а текстът и цифрите – да са ясни и отчетливи.
Според Закона за храните максималната санкция, която в тези случаи могат да отнесат търговците, е до 3000 лв., пише вестник „Монитор“ в днешния си брой.
Според европейско проучване за потребителските нагласи у нас 46% от българите не вярват в безопасността и качеството на продуктите, които купуват. Въпреки това нашите потребители масово правят рискови покупки. Такива са млякото и яйцата, които баби и дядовци носят от село и продават по пазари и тесни улички, обясни още експертът. Тази неконтролируема търговия е опасност, която дебне потребителите цяло лято.
Макар продуктите да се купуват директно от производителите, престоят им под жаркото слънце ги прави некачествени и опасни. Търговците не разполагат и с документи за произхода на стоките. Храните не са преминали през лабораторни изследвания и нямат етикети.
Стопаните трябва да имат възможността да продават директно продукцията си. За тази търговия обаче е крайно време да се създадат строги правила, които да гарантират безопасността на стоките, категорична е Минкова. Контролните органи трудно улавяли търговците, защото те не се застояват на едно място. Един ден продавали на пазара, а друг – в някоя затънтена квартална уличка.
Инспекторите по храните продължават масови проверки за незаконната продажба на риба.
Преди дни десетки търговци бяха заловени да продават разваления си улов на пътя Бургас – Созопол. Летовници често се спирали при крайпътните продавачи, за да си купят уж прясна риба на връщане от почивката. Стоката обаче не е годна за консумация, категорични са специалистите. Глобите за търговците в такива случаи са от 1500 до 2000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *