Продажбите в промишлеността се понижават с 2,5 на сто за месец

Продажбите в промишлеността са се понижили с 2,5 на сто през август спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Нaй-голямото понижение през месеца е в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода – с 11,5%, докато продажбите в преработващата и добивнатата промишленост падат съответно с 1,6 и 0,7 на сто.

В преработващата промишленост статистиката отчита сериозен спад от 34,9% в продажбите на превозни средства (без автомобили), както и при текстил и изделия от текстил (без облекла) – с 20,5%. Продажбите на канцеларска и електронноизчислителна техника се покачват с 49,6% през август спрямо юли.

През август продажбите в промишлеността са се повишили с 14,9 на сто спрямо същия месец на миналата година, при покачване от 17,6 на сто в преработващата промишленост, ръст от 7,3% в добивната промишленост и спад от шест процента в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода.

Промишленото производство пада с четири процента през август спрямо юли, но се повишава със 7,5% спрямо същия месец на 2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *