Продажбите на жилища у нас ще се увеличат с 28% през 2005 г.

Продажбите на жилища в България ще се увеличат с 28% през 2005 г. в сравнение с миналата година, като броят на сделките ще достигне 250 хил., прогнозира британският сайт за недвижими имоти Assetz.

Изданието посочва, че страната ни е един от пазарите с най-голям ръст в Европа, в момент когато повечето пазари отбелязват край на периода на продължителен растеж.

Според Assetz главните фактори, привличащи чуждите инвеститори, са подобрената макроикономическа ситуация и предстоящото членство на страната в ЕС. Ръстът се обяснява главно с интереса на чуждестранни купувачи, но също и на български граждани, които се връщат от чужбина и влагат спечелените средства в страната.

Сайтът съветва инвеститорите да се възползват от възможностите, които има пазарът на недвижими имоти, докато все още има голямо предлагане.

„Българският пазар на недвижими имоти стана все по-стабилен през последните няколко години и отбелязаният значителен ръст през 2005 година ще продължи и занапред. В България има много места, подходящи за инвестиции и все още далеч по-евтини от други райони в Европа, където цените се увеличиха доста в последните години“, коментира изданието.

Все повече инвеститори се насочват към зимните курорти като алтернатива на Черноморието. Ски-курортите в България са „по-евтини, но могат да се мерят по растеж с установени ски-дестинации в Централна Европа като Швейцария и Северна Италия“.

Интересът към инвестиции в планинските райони е провокиран също и от кандидатурата на България за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., чийто евентуален избор би довел до още по-голямо увеличение на притока на чужди инвеститори. Assetz сравнява ситуацията с тази на пазара на недвижими имоти в Лондон след новината за избора му за домакин на летните олимпийски игри през 2012 г. Отбелязва се обаче, че за разлика от Лондон, където стандартът е много висок, София тепърва се утвърждава като „сила на европейската сцена“, което прави инвестициите по-нискорискови.

България беше посочена като лидер на пазара на недвижими имоти и на инвестиционния форум „Големите сделки 05“, който се проведе по-рано през ноември във Виена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *