Продажбите на мобилни телефони в Русия паднаха с 34% за полугодието

Продажбите на мобилни телефони в Русия за първото полугодие са 10,75 млн. броя, което означава спад на годишна база с 34%, съобщи РИА Новости по информация от веригите на продажби на мобилни телефони в страната.
Това на практика означава, че продажбите на мобилни телефони в страната са малко по-ниски дори от тези за първото полугодие на 2004 г., т.е. този пазар в Русия е паднал по брой продажби на нивото отпреди 6 години.
Едновременно с това, в парично изражение като цяло продажбите на мобилни телефони в Русия са в размер на 1,65 млрд. долара, която сума е половината от тази през първото полугодие на 2008 г. Пресметнат в рубли, общият обем на продажбите има спад от 35% спрямо аналогичния период на миналата година.
Средната цена на дребно на мобилен телефон в Русия за първите 6 месеца на годината е 154 долара, т.е. с една трета по-ниска от същия период на миналата година, но изчислена в рубли, цената е почти същата на годишна база. Данните сочат още, че продажбите на изплащане на мобилни телефони в Русия през първото полугодие са намалели с 64% на годишна база.
Въпреки песимистичните данни за първото полугодие веригите за продажби на телефони прогнозират ръст на оборотите си от 18-20% за второто полугодие спрямо първото, т.е около 13 млн. броя.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *