Продажбите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 3,2% през февруари в сравнение със същия месец на 2009 г.

Продажбите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 3,2% през февруари в сравнение със същия месец на 2009 г., предаде BBC. Последното проучване на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) показва обаче, че покупките все още се намират с 15% под нивата си отпреди кризата.
Регистрациите на нови автомобили в Германия отчитат спад от близо 30%, след като правителствената схема за насърчаване на продажбите на нови автомобили изтече в края на 2009 г.
Силният спад, регистриран в Германия, се компенсира от по-големите продажби във Великобритания и Италия, където мерките за подпомагане на автомобилната индустрия все още не са изтекли.
Във Великобритания покупките се увеличават с 26%, във Франция нарастват с 18%, в Италия с 21%, а в Испания – с 47% на годишна база.
През февруари в 28-те европейски страни, които асоциацията на производителите на автомобили следи, са били регистрирани общо 1 000 754 нови леки автомобила.
Продажбите в Европа на най-голямата автомобилна компания в света – Toyota, обаче падат с 20% на годишна база, след като репутацията на компанията пострада заради изтеглянето на близо 9 млн. нейни дефектни автомобила по целия свят.
Причина за това станаха установени проблеми с педала за газта и спирачката при някои модели на Toyota. В резултат на това фирмата е продала малко над 42 хил. автомобила през февруари в сравнение с малко над 53 хил. за същия месец на миналата година.
Спадът на покупките на нови автомобили в Германия допринася за понижение от 2,2% в продажбите на Volkswagen, която е най-голямата автомобилна компания в Европа.
В рамките на първите два месеца на тази година продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са се увеличили с 8,1% в сравнение със същия период на миналата година до 2,09 млн. автомобила.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *