Продажбите на нови жилища в САЩ рязко се понижават през март

Продажбите на нови жилища в САЩ през март се понижиха до най-ниско ниво от почти 17 години. По-стриктните условия за отпускане на кредити от страна на банките и падащите цени са възпрели купувачите, съобщава Bloomberg.
Продадените нови жилища в САЩ през март са 526,000 на брой, докато предходния месец бяха 575,000, сочат данните на министерството на търговията на САЩ. Спадът от 8.5% в броя на продажбите се допълва от 13.3% понижение на продажната цена на годишна база. Статистика като последната не е виждана от почти четири десетилетия.
„Това отвява надеждите, че нещата в жилищния сектор се стабилизират“ – казва икономист в JPMorgan Chase в Ню Йорк. Данните са негативни за икономическия ръст и за икономиката. „Нещата ще се запазят до втората половина на годината“.
Спрямо март 2007. г., продажбите на нови жилища са намалели с 37%. Най-силно засегнат е североизточният регион на САЩ.
Данните от тази седмица показват, че рецесията в имотния сектор на САЩ далеч не е свършила. Цените и търсенето продължават да спадат. Продажбите на преди притежавани жилища, които формират 85% от пазара, са спаднали с 2% през март. Това е седмото месечно понижение в срок от осем месеца.
Продажбите на нови жилища, макар да формират едва 15% от пазара, се считат за по-непосредствен индикатор, тъй като се базират на сключени контракти. Препродажбата се включва в изчисленията когато транзакцията приключи, обикновено месец или два по-късно.
Строителството на жилища след първото тримесечие на 2006 г. само намалява, като през 2007 г. понижението му бе 25%, най-голямото от 1980 г. насам. От строителната компания Pulte Homes Inc., четвърта по големина в САЩ, която днес регистрира загуба три пъти по-висока от очакваната, заявиха следното.
„В цялата страна продажбената среда продължава да бъде сложна. Строителите все повече се конкурират за намаляващ брой купувачи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *