Продажбите на потребителска електроника надминаха 1 трлн. долара

Силните продажби на телевизори с висока разделителна способност в САЩ и големият апетит на китайските потребители за нови смартфони не успяха да стимулират достатъчно пазара на потребителска електроника. Той отчете едва 1% ръст на годишна база през 2014 г., като са осъществени продажби за 1.024 трлн. долара. Това показва доклад на браншовата организация Consumer Electronics Association (CEA) по време на най-голямото секторно изложение CES, което беше открито във вторник в Лас Вегас. Основната причина за по-слабото представяне на пазара се дължи на намаляващия интерес към смартфоните и таблетите на развитите пазари, както и понижаването на крайните цени на устройствата. Това оказва все по-голям натиск на индустрията да търси алтернативни ниши за развитие. Новите потенциални източници на приходи може да се окачествят като интегрирането на умни системи в автомобилите, умни аксесоари и дори умни домакински уреди, които могат да се контролират чрез интернет връзка.

Смартфоните и таблетите – все още най-големи

Въпреки това смартфоните и таблетите все още съставляват най-голямата част от продажбите на потребителска техника, като заемат 46% от всички приходи през изминалата година. Очакванията на CEA са през 2015 г. продажбите на умни телефони да се увеличат с 19% до 1.5 млрд. устройства. Проблемът е, че ръстът намалява, както и приходите, които всеки продаден апарат генерира. През 2014 г. увеличението на продадените смартфони на годишна база беше 28%, докато през 2013 г. то беше 49%. Приходите се очаква да нараснат с едва 9% до 373.9 млрд. долара, като средната цена на апарат пада до 275 долара, при това без да се смятат субсидиите, които предоставят телекомите при подписването на дългосрочен договор.

Подобна тенденция се наблюдава и при таблетите. Макар като общи бройки да се очаква да се запази темпът на растеж от 20%, или 337 млн. продадени устройства през 2015 г., прогнозата е приходите да се понижат. През 2014 г. е отчетен спад до 67.6 млрд. долара на постъпленията от продажби на таблети, като година по-рано те са били 68.4 млрд. През настоящата година прогнозата на CEA е те да продължат да намаляват до 62 млрд. долара. Причината за това е фактът, че по-малките и доста по-евтини таблети започват да се радват на все по-голям потребителски интерес. Например CEA прогнозира, че в САЩ през новата година ще бъдат доставени 33.4 млн. устройства с екрани, по-големи от 9 инча, докато тези с по-малки размери ще са 47.3 млн. броя. Освен това по време на изложението в Лас Вегас и след това в Барселона през март (Mobile World Congress) се очаква да бъдат показани доста модели на цена около 100 долара.

Нова надежда за телевизорите

Малко по-оптимистична е картината за производителите на телевизори, които през последните години бяха изправени пред редица затруднения. Продажбите на тв приемници достигнаха своя пик през 2011 г., но след това се понижиха с 8% през 2012 г. до 242 млн. продадени устройства. Резултатите се запазиха през 2013 г., а през изминалата година постигнаха увеличение до 247 млн. бройки. Прогнозата е през тази година да има ръст на продажбите от 2% до 251 млн. телевизора.

Причината за повишения интерес е все по-масовото навлизане на телевизори с 4K резолюция на екрана. В момента има силно търсене към подобни тв приемници в САЩ, което се очаква да се пренесе през настоящата година към Китай.

CEA също така предостави и данни за нови категории като умни часовници и безпилотни самолети. Очакванията на бранша са през 2015 г. да бъдат продадени 10.8 млн. от новите аксесоари, докато пазарът за дрони се очаква да достигне 1 млрд. долара през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *