Продажбите на съществуващи жилища в САЩ със скок от 7.6%

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ отчетоха далеч по-голям от очаквания за април месец ръст и дадоха поредно доказателство, че жилищния пазар започва да се стабилизира.
Общият брой на продадените жилища, които преди това са били собственост на американски домакинства, възлиза на 5,77 млн. единици, което е ръст от 7,6 на сто. Показателят се измерва като месечните резултати се приравнят към годишна основа.
Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст до 5,63 млн. единици, а резултатът е най-силен за последните пет месеца, съобщават от Националната асоциация на агентите на недвижими имоти, пише АР.
Заради повишението в търсенето статистиката отчита и ръст на цената от 4 на сто на годишна база до 173 100 долара.
Според анализатори, ръстът в продажбите се дължи основно на правителствените програми за насърчаване на жилищния пазар. Сред тях е възможността купувачите на първо жилище да получат данъчен кредит в размер на до 8 хил. долара. Друга програма пък даваше възможност за данъчен кредит в размер на до 6 500 долара.
Срокът на тези програми изтече на 30 април и през следващите месеци ще стане ясно какво е било тяхното въздействие върху получените данни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *