Продажби на дребно в ЕС, България

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 1,6% през декември 2013 г. спрямо ноември, а в целия Европейски съюз – с 0,8%, съобщи европейската статистическа служба Евростат на сайта си. Отчетено на годишна основа продажбите на дребно са се понижили с 1% в еврозоната и са нараснали с 0,1% в ЕС.
Средният обем на търговията на дребно за 2013 година спрямо 2012 г. се е свил с 0,9% в еврозоната и с 0,2% в ЕС. Отчетено на месечна основа продажбите на дребно са се свили най-много в Португалия (минус 5,8%), Испания (минус 3,6%) и Германия (минус 2,5%), а най-много са нараснали във Великобритания (2,6%), Малта (2 %) и Ирландия (1,4%).
За България на месечна основа се отчита растеж от 0,4%.

България е сред европейските държави, в които се отчита най-значителен растеж на показателя на годишна основа. Най-много продажбите на дребно са нараснали в Люксембург (9,4%), Полша (6,7%), Румъния (5,9%) и България (5,6%). Най-силните спадове пък са в Германия (минус 2,4%), Белгия (минус 1,9%) и Финландия (минус 1,3%). Разочароващите резултати вероятно ще засилят опасенията в Европейската централна банка (ЕЦБ), че икономическото възстановяване на еврозоната не успява да набере скорост на фона на устойчиво ниската инфлация, допълва Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *