Продажби на дребно: Ръст в България & ЕС

Продажбите на дребно в 28-те страни – членки на Европейския съюз (ЕС) нараснаха през май за втори пореден месец, като в същото време се повишиха и в България за пръв път от началото на годината, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в ЕС се повишиха през май с 0,3% на месечна база след техен скок с 0,6% през април. Повишение през петия месец на настоящата година с 0,4% бележат продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, продажбите на автомобилни горива се понижиха с 0,6%, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 0,3 процентни пункта.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС се повишиха с 3,0% (спрямо май 2014-а година) след растеж с 2,9% през април, като продажбите на нехранителни стоки скочиха с 4,2%, продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 2%, докато продажбите на автомобилни горива нараснаха с 1,3 процентни пункта.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Полша (повишение с 1,5%), следвана от Естония (с 1,4%) и Малта (с 1,1%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Ирландия (спад с 2,5%0, Дания (с 1,4%) и Литва (понижение с 1,2%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Полша (скок със 7,6%), Естония (с 5,75) и Ирландия (с 5,6%), докато най-солиден спад отчитат продажбите на дребно в Люксембург (понижение с 10,6%), Дания (с 2,4%) и Белгия (понижение с 1,5%).

На фона на продължаващия добър растеж в търговията на дребно в ЕС, данните на Евростат за България също отчитат известно съживяване на крайното потребление за пръв път от началото на годината.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България се повишиха през май с 0,2% на месечна база след понижение с 0,1% през април. Това представлява първо нарастване на търговията на дребно в нашата страна на месечна база от януари насам, след като за последно продажбите се повишиха през декември 2014-а година (скок с 1,4%).

На годишна база продажбите на дребно в България се повишиха с 0,8% (спрямо май 2014-а) след по-анемичен растеж с 0,5% през април, връщайки се към нивото на растеж от месец март. Въпреки това известно подобрение, темпото на растеж (на годишна база) все още остава далеч под солидния ръст на продажбите на дребно с над 4% през първите два месеца на годината./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *