Проектите по програмата за растеж ясни в началото на 2014

През януари или февруари ще има готов списък с проекти, които могат да кандидатстват по програмата за растеж от 500 млн. лева. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов, който изрази увереност, че до този срок общините ще имат готови проекти, пише BGNES.

Окончателното одобрение за проектите ще бъде от Министерския съвет, но преди това ще преминават през ситото на междуведомствена комисия с участието на Националното сдружение на общините. Първият етап ще е на ниво областни управители.

Чобанов е категоричен, че проектите ще могат да се изпълняват в срок от една – две години и ако формулата се окаже успешна, подобен фонд ще има и следващата година.

„Към момента се очертават седем основни критерия по отношение на тези проекти – дали е насочен към генериране на растеж, дали е насочен към устойчиво развитие на регионите, възможности за генериране на работни места и доходи и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Те съответстват и на тези, които са посочени така или иначе в Закона за бюджета. Към тях добавяме доколко бенефициента е в състояние да изпълни този проект, дали адекватно е определил необходимия финансов ресурс за изпълнението на проекта и дали целите на проекта съответстват на резултатите, които самият бенефициент посочва, че ще изпълни. По отношение на структурата – имаме три нива на действие. Първо, т.нар. национални координатори, които са областните управители и сдружението на общините, тъй като те ще имат възможност да подават идеи за проекти, т.е. не идеи, а самите проекти, разработени в необходимия вид. Оттам нататък ще има един междуведомствен съвет, който ще се състои от няколко министри и председатели на сдружението на общините. Там ще се събират проектите и в зависимост от характера на проекта, съответното министерство, което провежда този тип политика, ще има възможност да извърши оценката на проекта по посочените критерии, като ще има скала на оценяване и така ще се получава един резултат във вид на определен брой точки“, допълни Чобанов.

Чобанов отхвърли идеята националното съфинансиране по еврофондовете да е до 50 %, защото това ще насочи целия свободен ресурс от бюджета към тези проекти и няма да позволи на страната ни да има национална инвестиционна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *