Проектобюджет 2006: Инфлация – 4,9%, растеж – 5,5 на сто

Инфлация от 4,9%, растеж на икономиката от 5,5 на сто и нулев бюджетен дефицит са заложени в предварителните параметри на макрорамката на проекта за бюджет за 2006 г., каза финансовият министър Пламен Орешарски пред БНТ. „Това, което трябваше да свърши финансовото министерство по отношение на проектобюджета, е направено и сега предстоят съгласувателните процедури с отделните министерства, с общините, с работодателски организации“, заяви Орешарски.

Министърът на финансите каза още, че до края на месеца проектобюджетът трябва да бъде приет от Министерски съвет и внесен в парламента.

Орешарски каза, че поскъпването на горивата ще се отрази на цените на останалите стоки в края на тази година, като инфлацията през декември спрямо декември миналата година ще бъде около 5,1 на сто. Инфлацията през септември бе 1,4%, а натрупаната за девет месеца е 3,3 на сто.

Според министър Орешарски от следващата година се предвижда минималната работна заплата да бъде 160 лв. при 150 в момента, а необлагаемият минимум да стане 180 лв. В момента не се облагат 130 лв. „Тези промени ще оставят около 180 млн. лв. в домакинствата“, допълни министърът на финансите.

В началото на месеца Пламен Орешарски съобщи, че решеното вече намаление на осигурителната тежест ще остави около 600 млн. лв. в ръцете на бизнеса. Министърът потвърди, че данък добавена стойност няма да бъде намаляван за следващата година.

В момента в България е ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Ханс Фликеншийлд, който пристигна на 13 октомври за втория редовен преглед по двугодишното споразумение между страната ни и фонда. Акцент в разговорите между правителството и мисията на МВФ е фискалната политика до края на 2005 г., както и проектобюджетът за следващата година.

Пламен Орешарски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *