Произвеждаме шафран на световно ниво

Направихме лабораторен анализ, който показа, че в България се развива най-качественият шафран на световно ниво. Това каза пред Фокус Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти (БНАПШШП).

„С жена ми решихме да опитаме как ще вирее шафранът в България. Доставихме първите луковици от Русия и Иран. Първите 4 години сами пробвахме как ще расте, експериментирахме на държавни опитни полета във Враца, Русе, Пловдив, Бял извор, Кърджали“, обясни той.

„След това дадохме луковици на 40-50 села в Кърджалийска област, за да видим как ще се развие, тъй като има различно почвено съдържание в региона“, посочи Хасан Тахиров и допълни, че шафранът вирее идеално навсякъде.

„Бях в министерството на земеделието, в различни институции за семеизпитване като Института по земеделие със световноизвестния професор по земеделие Атанас Атанасов. С тяхна подкрепа и с помощта на медиите успяхме да стигнем до хората. Да им покажем, че отглеждането на шафран има бъдеще и наистина е много доходно“, заяви той, информира pik.bg.

„Бързата възвръщаемост е най-важното. С едни луковици се започва от началото на юли до края на септември. През октомври започваш да получаваш обратно инвестицията си. При нашите климатични условия всяка развита луковица се умножава на от 6-8 до 15 броя“, каза още председателят на асоциацията.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *