Производителите на зърно искат 200 млн. лв. компенсации веднага

Фермерите обвиняват Сташинев, че манипулира общественото мнение, за да се прикрие неспособността на правителството си за адекватна реакция

23.05.2007

Националната асоциация на зърнопроизводителите е изчислила, че за да няма фалирали фермерите правителството трябва предварително да ги компенсира с най-малко 200 млн. лв., за да покрият загубите от сушата и да засеят през есента.

Очакваните добиви били под критичния минимум от 150 кг от дка и , е важно да се осигурят средствата за следващата реколта, заяви вчера председателят на асоциацията Красимир Аврамов.

Браншовиците обсъждаха варианти за компенсиране на пораженията от сушата. Предложенията им днес ще бъдат обсъждани от правителството.

Втори ден фермерите организират под проливния дъжд протести срещу сушата в почти цялата страната. Те искат от държавата да ги обезщети с 45 лв. за дка.

Казват, че „небивалата суша е нанесла огромни поражения на есенниците, като близо 80 на сто от площите с пшеница и 70 на сто с ечемик са засегнати“.

Дъждовете били закъснели и нямало да спасят посевите, които вече са във фаза класене.

В Добруджа настояват да получат пари и от фонд „Бедствия и аварии“, и от фонд „Солидарност“ към Европейската комисия.

Не приемат обяснението, че България е нов член на ЕС и не може да разчита на помощ от европейските фондове.

Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова обясни вчера, че Съветът по зърното не е обсъждал финансови механизми за компенсиране, защото разчетите тепърва ще се правят.

Резервите щели да се търсят в преходните остатъци на фонд „Земеделие“, но размерът им не е уточнен. Компенсации ще бъдат отпуснати след одобрение от правителството.

Гневните производители обаче настояват да получат пари предварително и колкото се може по-скоро. Държавата трябвало да покрие минималните им разходи за есенната сеитба, които за един декар се изчисляват на 20 лв.

Но държавата трудно би заделила такива средства за обезщетения, коментира днес в. „Дневник“.

На днешното заседание на кабинета се очаква единствено да бъде създадена междуведомствена група, която седмично да следи състоянието на посевите и да се отчита пред земеделския министър.

Чак през юли министърът щял да докладва пред колегите си от Европейския съюз за извънредната ситуация в страната. Тогава щял да иска разрешение България да приложи държавни помощи за компенсиране на щетите от сушата.

Без разрешение на Съвета на министрите фонд „Земеделие“ не може да отпуска компенсации заради сушата.

Земеделските производители обаче продълават да искат правителството да обяви бедствено положение.

„Източник на бедствие е бездействието на изпълнителната власт“ е един от лозунгите, издигнат в Добруджа. В декларация до всички държавни институции се настоява министър-председателят Станишев да се извини публично за заявеното от него в Добрич, че „ако арендаторите искат да използват сушата като оправдание да не плащат ренти, няма да им играем по свирката“.

Фермерите обвиняват Сташинев, че манипулира общественото мнение, за да се прикрие неспособността на правителството си за адекватна реакция.

И днес трактори и комбайни ще блокират главни пътища в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *