Производителите на лекарства отчетоха най-добри резултати на фондовите пазари

Европейските акции се покачиха във вторник до най-високото си равнище от 7 седмици, като водещи по печалби бяха компаниите в сферата на здравеопазването и производството на лекарства, съобщи Bloomberg. На американските пазари също беше отчетен изключително успешен борсов ден, като отново производителите на лекарства бяха на фокус, следвани от компании като Netflix и Harley-Davidson, които отчетоха по-високи от очакваните печалби. На азиатските борси днес, печалбите бяха заличени, след като данни за производствената активност в Китай показаха, упорит застой в икономиката на страната, а инфлацията в Австралия се увеличи по-малко от очакваното.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 1.4% до 337.03 пункта, с което отчете общо повишение от 3.2% за последните три дни. Бенчмаркът регистрира ръст от 1.1% миналата седмица, на фона на добрите данни за икономиката на САЩ.

Проруски сили, които са окупирали правителствени сгради в градове в Източна Украйна, съобщиха, че не се чувстват обвързани със споразумението, което беше постигнато между Украйна, ЕС, САЩ и Русия в Женева миналата седмица. Правителството в Киев обвинява руския президент Владимир Путин, че предизвиква безредици и използва положението, за да се подготви за евентуална инвазия в Украйна, докато САЩ обявиха подкрепата си за Украйна и заплашиха Русия с нови санкции.

Европейските акции реагираха положително, след като Европейската комисия публикува доклад за потребителското доверие в Общността, според който доверието е нараснало неочаквано до минус 8.7 пункта през април, спрямо минус 9.3 пункта през март.

Националните бенчмарк индекси се покачиха във всички западноевропейски държави освен в Исландия. CAC 40 във Франция се повиши с 1.2%, а германският DAX нарасна с 2%. FTSE 100 във Великобритания добави 0.9%.

Акциите на Glaxo скочиха с 5.2% до 1640 пенса. Novartis обяви, че купува подразделението на Glaxo за производство на лекарства за лечение на рак, за $16 милиарда и ще продаде подразделението си за производство на ваксини, с изключение на тези срещу грип, на Glaxo за $7.1 милиарда. Съобщиха от базираната в Базел, Швейцария, компания.

Novartis, която регистрира ръст на цената на акциите си с 2.3% до 76.40 швейцарски франка, се съгласи да продаде ветеринарната си единица на Eli Lilly & Co. за $5.4 милиарда.

AstraZeneca отчете скок на цената на акциите си с 4.7% до 3960 пенса. Pfizer и AstraZeneca са прекратили преговорите за поглъщане на AstraZeneca към момента, коментират запознати пред Bloomberg News. Pfizer отправи по-рано предложение за поглъщане на AstraZeneca, като оцени компанията на $101 милиарда.

Акциите на Nokia Oyj се покачиха с 2.4% до 5.44 евро. Финландската компания съобщи, че очаква сделката за продажба на бизнеса и за мобилни устройства и услуги на Microsoft Corp. Да бъде приключена на 25 април.

Акциите на Philips се понижиха с 4.7% до 23.76 евро, след като компанията съобщи, че печалбата и преди лихви, данъци и амортизация се е свила с 13% до 368 милиона евро. Продажбите са паднали с 5% до 5.02 милиарда евро.

Индексът S&P 500 се покачи във вторник с 0.4% до 1 879.55 пункта. Dow Jones Industrial Average отчете същия процентен ръст до 16 514.37 пункта.

За последните 6 дни S&P 500 е скочил с 3.5% и е само на 0.6% от рекордната стойност, която достигна на 2 април. Индексът се е покачил с 1.7% от началото на 2014 година.

Индексът Nasdaq Biotechnology се покачи с 3.2%, като всички освен 3 от общо 121 компании са отчели показване на цените на акциите.

Акциите на Allergan скочиха с 15% до $163.65. Valeant предложи да купу производителят на Botox (използва се за премахване на бръчки) за около $152.89 за акция. Целта на канадската компания е да стане един от най-големите производители на лекарства в света. Листнатите на американските борси акции на Valeant се покачиха със 7.5% до $135.41.

Netflix отчете 7-процентно повишение на цената на акциите си до $372.90. Компанията обяви, че планира да таксува новите си клиенти с $1 до $2 на месец, за да могат да се възползват от видео съдържанието, което тя предлага. Към момента Netflix предлага неограничено използване на уеб съдържанието си за $7.99 на месец. Компанията публикува и доклада си за печалбата през първото тримесечие, която надмина прогнозите.

Акциите на Harley-Davidson скочиха с 6.4% до $71.87, което е най-високата им стойност от януари 2007 година. Компанията отчете печалба на акция от $1.21 за първото тримесечие, с което надмина анализаторските очаквания за печалба от $1.08 на акция. Продажбите също надминаха прогнозите.

McDonald's Corp. Отчете спад на цената на акциите си с 0.4% до $99.32. Компанията публикува спад на продажбите в доказани локации в САЩ.

Акциите на Facebook Inc. поскъпнаха с 2.9% до $63.03. Credit Suisse повиши рейтинга на компанията до позитивен от неутрален, както и повиши очакванията си за ръст на цена на акция с 34% до $87.

На азиатските борси индексът MSCI Asia Pacific остана почти без промяна на 138.61 пункта малко след 12 на обед в Токио. Предварителните данни за индексът PMI на производствената активност в Китай, показа слабо повишение до 48.3 пункта през април, спрямо 48 пункта през март, което е в синхрон с прогнозите на анализатори анкетирани от Bloomberg News. Страната все още не може да навлезе в зоната на развитие, която се отчита при стойност 50 пункта.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0.5% а Hang Seng – с 0.7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *