Производителността на труда у нас нараства с 4% през 2021 г.

По предварителни данни за 2021 г. БВП на един зает се увеличава реално с 4.0% в сравнение с предходната година. Заетите лица в икономиката са 3 458.4 хил., а общият брой отработени часове е 5 600.6 милиона.

Производителността на труда в Канада по-слаба от очакваното - Bgonair

Структурата на заетостта по икономически сектори през 2021 г. спрямо 2020 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния сектор, информира infostock.bg.

Структура на заетите лица по икономически дейности през 2020 и 2021 година % на едно заето лице се падат 38 383.1 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 23.7 лв. БВП за един отработен час. През 2021 г. брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает се увеличава реално с 3.4%, а на един отработен човекочас се увеличава реално с 2.5%.

По предварителни данни за 2021 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 34 906.8 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 21.1 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 35 469.5 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 21.6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 8 849.6 лв. БДС на един зает и 6.0 лв. за един отработен човекочас.

Производителността на труда е съставен икономически показател, който съпоставя постигнатия резултат (новосъздаден продукт) с вложения трудов фактор при осъществяването на определена икономическа активност на определена икономическа територия за определен период.

Основните съставни елементи на производителността на труда са показатели, измерващи резултата от осъществяваната производствена активност (числител) и показателите за вложения труд в производствения процес (знаменател).

На национално ниво резултатът от производствената дейност се измерва с брутния вътрешен продукт и брутната добавена стойност, създадени от всички производствени сектори в националната икономика. БВП е основен показател в Системата от национални икономически сметки, който представя крайния резултат от производствената дейност на всички резидентни производствени единици (ЕСС1 2010).

 

 

 

 

 

               financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *