Производството в България изразходва прекомерно количество електроенергия

Според оценките на специалисти предприятията и фирмите в България, за производството на която и да е единица продукция, използват около 35% повече енергия в сравнение със страните в Европейския съюз. Този негативен показател води до намаляване на конкурентноспособността на родните производители в национален и международен мащаб.
Причините за прекомерното изразходване на енергийни носители се състоят в не доброто планиране на производствените процеси, остарелите технологии и използването на техническо оборудване не отговарящо на съвременните стандарти за енергийна ефективност.
Освен чрез търсене на решения за подобряване на гореизброените показатели, оптимизация на разходите за енергийни носители, а оттам и подобряване на конкурентноспособността на произвежданите продукти може да се постигне, когато предприятията започнат сами да си осигуряват част от необходимата им за производството енергия. Това може да се осъществи чрез изграждането на системи за възобновяеми енергийни източници, като фотоволтаични и ветрогенераторни централи. Когато при производствения процес се отделят биологични остатъци и отпадъци от растителен или животински произход (например в земеделието и животновъдството) е целесъобразно изграждането на инсталации за добив на електрическа енергия и горива от биомаса.

Иван НЕЙЧЕВ,заместник-управител на „Сирма Енерджи“ЕООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *