Производството в Еврозоната се подобрява

Развитието на европейския производствен сектор се е ускорило през април, което е сигнал, че за сега компаниите се справят с рекордната цена на петрола и еврото. Кредитната криза не успява да спре устрема на производството поне в част от страните споделящи единната валута.
Индексът PMI в производствения сектор се е покачил до 51.9 през април от 51.8 пункта през март. Икономистите очакваха стойността да падне до 51.5, а нива над 50 пункта демонстрират експанзия в сектора. За сравнение, американският производствен индекс продължава да е малко под 50, което е сигнал за свиване на производството (рецесия).
„Въпреки, че производството не е в цветущо здраве, то все пак е над критичната линия от 50 пункта“, коментира икономист от ABN AMRO пред Bloomberg. „Европейците все още имат силен износ на пазарите извън САЩ, което поддържа растежа за сега“, продължава той.
Днешният доклад подкрепя коментарите на банкерите от ЕЦБ, които не спират да повтарят, че икономиката се държи, а инфлацията е по-голямата заплаха. Припомняме, че вчера еврото проби над психологическата съпротива от $1.60, заради думите на Аксел Вебер и Юрген Старк, които споменаха, че лихвеното ниво може да се увеличи още. За момента ценовият натиск остава на 3.6%, което е най-високото му ниво от почти 16 години насам.
Единната европейска валута вече е с 9% по-скъпа спрямо долара от началото на годината, което е следствие от по-ниските лихвени нива на Федералния резерв. След обявяването на по-добрите стойности на индекса, еврото опита ново покачване нагоре, но не успя да премине над съпротивата около нивото $1.5990. В момента евро-долар се котира около $1.5960 и може да последва понижение до $1.5920/00 нивото. Само пробив на долара под офертите купува за еврото при $1.59 ще отмени текущия натиск и ще затвърди мнението, че $1.6020 е бил по-сериозен връх поне в краткосрочен план. Днес важни икономически данни от САЩ няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *