Производството на биогорива е печелившо за бизнеса, но не и за хората

Бумът в производството на биогорива в Латинска Америка и особено в Бразилия е много благоприятно за бизнеса, но не и за хората. Това заявиха екологични организации, цитирани от AFP. Проучването на организацията „Приятели на Земята“ излезе на бял свят само дни преди Европейският парламент да гласува плановете за увеличаване на употребата на биогорива в ЕС.
Критиците на производството на етанол от различни култури заявяват, че процесът всъщност е опасен за околната среда и намалява площите, засаждани с продукция за изхранване на населението в момент, когато цените на храните достигат до рекорди. Най-големият производител на биогорива – САЩ използват царевица за производството.
Бразилия, която е вторият по големина производител и най-голям износител, произвежда горива от захарна тръстика. Латиноамериканската държава се опитва да увеличи износа си към ЕС, който от своя страна планира мащабно увеличение на потреблението на този тип горива.
Проучването на „Приятели на Земята” обаче показа, че десетте най-големи компании в този отрасъл на Бразилия всъщност са чужди фирми, регистрирани главно на територията на ЕС. Компании като BASF и Synegra печелят от производството на биогорива. Биотехнологични компании от ЕС и САЩ модифицират сортове захарна тръстика за нуждите на производството.
Биогоривата станаха привлекателен бизнес и за други страни от Латинска Америка –Салвадор, Коста Рика и Гватемала също произвеждат, но основно за нуждите на вътрешния пазар. Докладът на екологичните организации обаче показа, че 30 хил. деца в Салвадор са „заети” с отглеждането на захарна тръстика. В Гватемала има проблеми с водоснабдяването, тъй като водата отива за фермерите, отглеждащи култури за биогорива.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *