Прокуратурата започна разследване на финансово необезпечени договори

По сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лв. без осигурено финансиране, съобщават от правителствената информационна служба.
Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта.
В постановлението на прокуратурата се посочва, че в изготвената от дирекция „Главен инспекторат” на Министерския съвет справка се съдържат достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление по чл. 282, ал. 2 и чл. 254а, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда, сключвайки договори като възложители без по тях да е осигурено финансиране, както и че в нарушение на бюджетния закон или подзаконов акт по прилагането му са се разпоредили с бюджетни средства в общ размер на 2 158 455 515 лв.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *