Прокуратурата и ЕИБ подписаха меморандум за разбирателство

Главният прокурор Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство между Прокуратурата на Република България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за
укрепване и засилване на сътрудничеството и обмена на информация между двете институции.Предвижда се това да стане важно средство в борбата срещу измами, корупция, съглашателство, принуда, възпрепятстване, организирана престъпност, изнудване, изпиране на пари и/или финансиране на тероризма и тяхното отражение върху националния бюджет и проектите, съфинансирани от фондовете на ЕИБ.
Основните области на сътрудничество между ПРБ и ЕИБ включват обмен на документи и информация, експертизи и техническа помощ в съответствие с подписания Меморандум в собствената си юрисдикция и при спазване на правната уредба и задълженията, свързани с техните съответни дейности, произтичащи от националното, европейското и международното право.
Българската прокуратура и Европейската инвестиционна банка подписаха меморандум за разбирателствоПрокуратурата на Република България, чрез специализирано звено във Върховна касационна прокуратура и Европейската инвестиционна банка, чрез Отдела за разследване на измамите на Главния инспекторат, са поели ангажименти да обменят документи и информация, когато последните са необходими във връзка са разследване на измамни и незаконни практики и свързаните с тях престъпления. Чрез подписването на меморандума за разбирателство са поставени основите на потясно оперативно сътрудничество за постигане на целите разследвания/ наказателни и административни/ и други оперативни дейности. Предвидена е възможност Прокуратурата и ЕИБ да си предоставят и техническа помощ, включително обмен на най- добри практики, технически средства за разследване, на методи за обработване и анализ на данни от разследвания, експертен опит в информационните технологии или оборудване за разследване.
Обменът на информация от ЕИБ на ПРБ ще се осъществява в съответствие с приложимото законодателство за защита на данните, включително Директива /ЕС/ 2016/680 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания и относно свободното движение на такива данни, регламент /ЕС/ 2016/679 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Закона за защита на личните данни и Наказателно – процесуалния кодекс на Република България що се отнася до Прокуратурата и Регламент (ЕС) 2018/1725 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от институциите, органите, службите и агенциите на Съюза и относно свободното движение на такива данни що се отнася до ЕИБ. Поети са ангажименти и за гарантиране на поверителността на информацията.
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е банката на Европейския съюз. Тя е дългосрочна кредитна институция на ЕС и е единствената банка, притежавана и представляваща интересите на държавите-членки на Европейския съюз. Тя предоставя дългосрочно финансиране за разумни инвестиции, за да допринесе за постигане на целите на политиката на ЕС. ЕИБ работи в тясно сътрудничество с други институции на ЕС за прилагане на политиката на ЕС. Като най-големият многостранен кредитополучател и кредитор по обем, ЕИБ предоставя финансиране и експертен опит за стабилни и устойчиви инвестиционни проекти, които допринасят за постигане на целите на политиката на ЕС. Повече от 90% от дейността на ЕИБ е насочена към Европа, но банката също така подкрепя външната политика и политиката за развитие на ЕС.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *