Прокуратурата наложи запор върху имуществото на Цветан Василев

Софийският градски съд е наложил запор върху имуществото на банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Запорирани са имотите и на другите обвиняеми за източването на КТБ – Цветан Гунев, Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.
Налагането на запори е поискано от прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
По неофициални данни, стойността на имотите, които притежава Цветан Василев, е между 660 000 и 3,2 млн. евро. Според имотния регистър, Василев притва четири жилища в София на улица „Пчела“ и още едно на улица „Кричим“. Общата им стойност, оценена от брокери, е към 430 000 евро. Василев има и три парцела по над един декар в Драгалевци и още два от над 1500 квадрата пак в столицата. Тяхната стойност е между 320 000 и 750 000 евро. Банкерът е собственик на къща в Созопол, която се оценява на около половин милион евро. Към нея има два поземлени имота и лозе с площ над 9 декара. Василев притежава и имот в Банско, където е собственик на апартамент.
Един от най-луксозните имоти на банкера е къщата му на ул. „Саша Попов“ в софийския квартал Бояна. Входът на имота гледа към държавната вила, в която живее премиерът Бойко Борисов. През една къща е вилата, която ползва президентът Росен Плевнелиев. Размерите на къщата на Василев са като на училище, а имотът се оценява от брокери на над 10 милиона лева. Той държи и още един апартамент в градинката пред „Кристал”, където живее неговата дъщеря, направила бърза кариера в КТБ, преди да се сдобие с „Креди агрикол банк“.
Цветан Василев е обвиняем за източването на 206 млн. лева от КТБ. Той е в неизвестност, а българските власти са издали европейска заповед за ареста му. Василев е предаден за издирване и на Интерпол.
Макар и изчезнал, банкерът непрекъснато изпраща официални изявления до медиите. Преди ден той обяви, че работи по спасителен вариант за КТБ, като за целта преговаря с Оманския фонд и други инвеститори.
Освен Василев, обвиняеми по делото за източването на Корпоративна търговска банка са подуправителят на БНБ Цветан Гунев, изпълнителните директори Орлин Русев, Илиан Зафиров, Александър Пантелеев, началникът на управление „Кредитиране“ Георги Зяпко, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Според прокуратурата, те са съучастници в умишлена безстопанственост, довела до щети в особено големи размери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *