Прокуратурата скочи срещу цената на газа

Върховна административна прокуратура /ВАП/ протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което цената на природния газ се повишава с близо 30 на сто. Това съобщиха от прокуратурата.От прокуратурата са установени съществени нарушения на административнопроизводствените правила, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган.
Решението е по повод подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на тази година. Припомняме, че в началото на април на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно решения за цени на електрическата енергия, на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана от топлофикационните централи по високоефективен комбиниран способ.  С Решение на Комисията, средно претегленото увеличение на цената на електрическата енергия за битовите потребители е в размер на 0,95 на сто. Добавката „задължения към обществото” се променя от 35,77 лв./MWh – на 37,02 лв./MWh, което за стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, води до увеличение на цената с около 1 на сто. Изменението на добавката е в резултат от по-високата цена, която топлофикационните дружества, използващи природен газ, ще получават за произведената от тях електрическа енергия по високоефективен комбиниран способ. Цената на топлинната енергия, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, се увеличава, като промяната е различна за отделните топлофикации. Увеличението варира между 17,91% и 25,61%, и единствено за „Топлофикация Плевен“ то е 37,40 % поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период.

Причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз” ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64% поради повишените котировки през последните 9 месеца на цените на суровия петрол, а оттам и на алтернативните горива на международните пазари. Тази ценообразуваща формула на природния газ е част от действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт” и се отразява пряко в доставната му цена.

При проверката на ВАП са разкрити противоречия с наредбата за регулиране на цените на природния газ от 2013 г. В нея е описан принципът за спазване на най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи. Според ВАП са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката – на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти, и не е ясен начинът на образуването им.
От ВАП е констатирано и, че решението на КЕВР противоречи с целта на закона, тъй като на практика се потвърждава заявлението на „Булгаргаз“ АД и извършеното не е в унисон и с целите по закона и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност
Описаните нарушения, допуснати при издаване на протестирания акт водят до незаконосъобразност в цялост, поради което ВАП иска пълна отмяна на решението на КЕВР.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *