Прокуратурата: Щом Борисов е намесен, виновни няма

Това съобщи БТА, като се позова на източници в прокуратурата. От постановлението на Софийската градска прокуратура става ясно, че спирането на разследването е заради това, че не е открит извършител.
Градският прокурор Николай Кокинов потвърди пред Mediapool и добави, че разследването във всеки момент може да бъде възобновено, ако има заподозрян. Той отказа да коментира в подробности назначената по случая експертиза.
Преди повече от година бяха разпространени записи на разговори между Танов, Странджев, Дянков и Бойко Борисов. В един от разговорите беше замесен Михаил Михов – един от вече бившите собственици на пивоварна „Леденика“, която тогава беше проверявана от митниците за укрит акциз. Най-голям скандал предизвика репликата на премиера към Танов: „Поех ангажимент да не го закачам тоя Мишо Бирата““.Два месеца по-късно Михов, който беше и президент на федерацията по баскетбол, изненадващо почина при загадъчни обстоятелства в хотелска стая в „Правец“. Смъртта му първоначално беше свързвана със записите, дори се заговори за убийство или самоубийство, но в публикуваната  аутопсия беше написано  остра коронарна недостатъчност.
Бойко Борисов обаче избърза тогава да подхвърли на медиите, че няма нещо, което да го притеснява в записите и заяви, че разговорът от флашката за Мишо Бирата е по-дълъг от разпечатките на разговора, предоставени му от мобилния оператор, с което намекна за манипулация. Фоноскопската експертиза, която беше възложена на Националния институт по криминалистика и криминология към МВР, също очаквано показа, че записите в не са оригинали и върху тях има допълнителна манипулация. Те били презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго (най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство), при което е привнесен допълнителен фонов шум.
От вестник „Галерия“, който разпространи разговорите, обаче заявиха, че са поискали независима експертиза в реномирана лаборатория в Париж, която доказва, че те са автентични. Междувременно зам.-главният редактор на изданието Явор Дачков заяви миналата седмица, че ще заведе граждански иск за клевета срещу Борисов, който заяви, че записите са манипулирани с участието на самия Дачков.
Заради скандала тогавашният шеф на ДАНС Цнеленин Йовчев е принуден да подаде оставка. Това стана, след като вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че петима служители на агенцията ще бъдат подложение на детектор на лъжата, тъй като само те са слушали записи или са ползвали акаунти за прослушване на разговорите на Ваньо Танов. Тогава премиерът коментира, че ако в ДАНС „не могат да защитят сигурността на информацията, тогава тази служба генерира проблеми, а не спокойствие“.Фактът, че  Цветлин Йовчев става шеф на кабинета на новия президент Росен Плевнелиев, вече говори красноречиво за хвърляне на прах в очите на хората с неговата оставка тогава и сегашното му завръщане в президентството на бял кон

Финанси

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *