Прокурор № 1 избран за 10 минути

Огласяват имената на всички магистрати, уличени в корупция

Без чадър за властта, предупреди Борис Велчев

Борис Велчев беше избран за главен прокурор само за 10 минути. Това стана на вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет. Велчев ще наследи на поста Никола Филчев. Изборът стана само 8 дни, след като провосъдният министър Георги Петканов откри процедурата за нов главен прокурор.

Вотът беше таен. 23-ма членове на ВСС пуснаха в урната бюлетина, на която пишеше „да“, един бе против, имаше и един празен плик.

Висшите магистрати избраха Велчев, след като един час слушаха концепцията му за развитието на прокуратурата.

Президентският съветник, който бе единствен кандидат за стола на Филчев, пристигна половин час преди изслушването. Беше усмихнат и видимо спокоен. Точно в 10 часа той беше извикан от Петканов в залата за заседания.

Без колебание ще поискам имунитета на всеки политик, дори и да е върхът на властта, ако е минал от другата страна на барикадата. Няма да има чадър над никого. Това е само едно от нещата, към които Велчев ще се придържа като главен прокурор.

Той заяви още, че след като стане обвинител + 1, по високите етажи в прокуратурата ще има и жени. Мисля, че в съдебната власт има достатъчно много дами, които ежедневно доказват, че имат мъжки кураж, мотивира се Велчев. След като свърши с експозето си, той бе похвален от шефа на Върховния касационен съд Иван Григоров. Само трима магистрати пък имаха въпроси към Велчев.

Когато се разбра резултатът от гласуването, в залата избухнаха бурни ръкопляскания. Тон за тях даде зам. главният прокурор Христо Манчев. Жените от администрацията пък побързаха да внесат шампанско в залата. „Чакайте малко с алкохола“, строго ги скастри правосъдният министър. „ВСС избра Борис Велчев за главен прокурор. Предлагаме на президента да го назначи на поста“, тържествено обяви Петканов. След това той възложи на администрацията да изготви писмо до държавния глава, към което да бъдат приложени стенограма от заседанието на ВСС и биографични данни за Велчев.

Чак след тава беше отворено шампанското. Велчев пък веднага слезе при журналистите, за да отговори на многобройните им въпроси.

Ако президентът издаде указ за назначаването му, той ще поеме управлението на прокуратурата на 23 февруари. Веднага ще започнем работа, заяви пред „Стандарт“ юристът.

Докато течеше изборът на нов обвинител

№ 1, прокуратурата работеше на пълни обороти. Никола Филчев поиска вчера от МВР, шефовете на службите, следствието и Агенцията за финансово разузнаване да пратят в прокуратурата всички данни, с които разполагат, за корупция и нерегламентирани контакти на прокурори, съдии и следователи. До 48 часа Филчев ще обяви публично всички сигнали за рушвети. Обобщената информация ще бъде предоставена на президента, шефа на парламента, премиера, Висшия съдебен съвет, министрите на вътрешните работи и правосъдието, както и на обществеността и медиите.

Таня Красимирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *