Промени в доходи, осигуровки, данъци от 1 януари

От началото на годината влизат в сила редица законодателни и нормативни промени, които засягат доходите, осигуровките и данъчното облагане.

Промени в МРЗ и осигуровки

Минималната заплата от 1-ви януари вече е 420 лева. Пенсионната възраст за трета категория труд нараства на 60 год. и 10 м. за жените и 63 год. и 10 м. за мъжете.

След облагане с данъци и осигуровки, най-ниско платените работници ще сложат в джоба си „чисто“ 329 лева.

Минималната работна заплатастава фактически не 420, а 470 лева, което е повече от средния осигурителен доход в 5 икономически дейности, където са заети над 200 000 души. Минималната цена на час труд вече е 2,50 лв.

Традиционно и през тази година се увеличават средно със 7% минималните осигурителни прагове за работещите в реалната икономика. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., таванът на пенсиите – 910 лв, съобщава в. „Сега“.

Въпреки че и тази година осигуровките не се повишават като размер, работещите и бизнесът ще понесат по-голяма осигурителна тежест зарадирекордното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

Социалните осигуровки остават 17.8%, като 9.9% плаща работодателят, а 7.9% – служителят.Увеличението на минималната заплата с 40 лв. до 420 лв. обаче води до рекорден ръст на минималните осигурителни прагове със средно 8.6%. Това засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, аНОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.

Така, въпреки че осигуровките не се увеличават през 2016 г., заетите ще плащат повече за социални вноски. Минималният осигурителен доход не може да е по-нисък от 420 лв.

По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, четехните осигуровки ще се увеличат с 11%.

НОИ очакваблизо 5 млрд. лв. от осигуровки.

Разширени възможности за болнични по електронен път

Работодателите могат да подават данните за болничните листове по електронен път. Над 50 хил. вече са се регистрирали в НОИ за тази цел. През 2015 г. данните от лекарите започнаха да се подават по електронен път до института.

От 1 януари и информацията от работодателите може да се подава по този начин. За целта те трябва да се регистрират като потребители на системата на НОИ.

Ако документите са до два, могат да се подават по стария начин – на хартия, ако са до 10 – на електронен носител, а над 10 вече задължително по електронен път.

По-ниска цена на газа, по-евтино парно

Новата цена на газа е с 2,32% по-ниска в сравнение с предишното тримесечие, за цялата 2015 г. намалението на синьото гориво е 31,16%.

Сметките за парно падат. В енергийни единици това прави 43,59 стотинки за един мегаватчас.

Намалението с 2,32 процента е добра новина за българската индустрия, която ще работи с по-евтин първичен енергиен носител, там където природният газ се използва широко. цената на топлинната енергия за гражданите за отоплителния сезон 2015-2016 г. в сравнение с тази на предшестващия сезон, е средно между 15 и 20 на сто по-ниска.

За някои топлофикации цената е почти 20 на сто по-ниска, за „Топлофикация София“ е по-ниска с малко под 15 процента.

По-скъпи цигари заради повишения акциз

След като бъдат изчерпани старите по-евтини цигари, по-високият акцизще се отрази между 20 – 30 стотинки за евтините марки и до около един лев отгоре за по-скъпите.

Това ще се отрази на постъпленията от акциз в хазната, а реално новите по-високи ставки ще започнат да се отразяват върху приходите на държавата. Забранено е и да носим в себе си повече от 40 къса ръчно свити цигари.

Детски надбавки и пенсии

Влизат в сила по-високи размери на детските добавки.За едно дете в бедно семейство, те се увеличават с 2 лева и стават 37 лева. Парите за две деца остават общо 85, а за три се повишават с десет лева и ще са 130 на месец.

За раждане на трето дете еднократната помощ се увеличава от тази година със 100 лева и ще е 300.

Индексацията напенсиитеще е с 2.5 на сто, но чак от 1-ви юли. Прогнозите сочат, че за цялата 2016-та година,реално пенсиите ще отбележат ръст от 3.5 на сто.

Законодателни промени ограничават варенето на ракия

Променен е законът за акцизите и данъчните складове, като се предвиждат редица ограничения за казаните за ракия.

Според новите изисквания те трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра.

Производителите, които желаят да произвеждат ракия и в останалата част от годината ще трябва да уведомят Агенция „Митници“ 14 дни по-рано.

Започва и данъчната кампания

Започва приемането на данъчни декларации за доходите през изминалата година.
Доходите на физическите лица се облагат с 10-процентна ставка. Данъкът за едноличните търговци е 15 на сто. Тази годинаданъчните декларации ще могат да се подават до 2 май.

Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договор и не искат да използват определено данъчно облекчение.

Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца. Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *